Encara no ens hem adonat de la veritable importància que té el moviment per al desenvolupament corporal i per a les connexions nervioses. Caldria que ens qüestionéssim si volem responsabilitzar-nos del nostre creixement personal, l’intel•lectual i el físic. El mode com ens movem contorneja una empremta determinada, única. Forma part de la nostra personalitat. Tal vegada, ocupar-se del cos és un mode d’alliberar-nos de l’excessiva racionalitat i tornar-nos a les arrels més primàries, més sensitives. La intenció no és tant la d’adquirir una habilitat concreta, sinó la d’aconseguir un estat que respongui a l’essència de l’ésser i tractar d’establir una harmonia mecànica al cos. D’aquesta manera el moviment esdevé orgànic i no cal dir que la integració “cos-ment” ens indica la nostra evolució com a éssers humans.

La tècnica Alexander ens diu que perquè un ésser humà es mogui només cal alliberar la tensió de certs músculs i un conjunt de reflexos farà la resta. Totes les nostres accions es basen en aquests reflexos, són el regulador de l’organisme. L’estimulació de les terminacions nervioses produeixen uns reflexos que responen a l’estirament i a la contracció del múscul, però, l’activitat reflexa es produeix de forma inconscient. Quan la mecànica corporal està ben equilibrada els reflexos són més aguts i el pas de la sensació a l’acció és més eficient. Aleshores captem els senyals que ens envien i evitem, així, arribar al límit de tibantor que pot suportar el múscul. No hi ha cap dubte, si augmentem la fluïdesa mecànica també augmentem la sensibilitat.

Estar fixat només en la racionalitat ens allunya de la percepció. Els sentits poden estar embotits o, per contra, refinats i prestos. Tot depèn de la qualitat i l’afinació dels nostres moviments. Ara bé, si ens prenem l’activitat física, merament, com si fos una disciplina gimnàstica no contribuirem a millorar-los. Per dir-ho d’una altra manera, els moviments repetitius sense precisió, concentració o atenció, no tenen cap valor pel que fa a la sensibilitat, fins i tot, poden bloquejar-nos la mecànica corporal de tal manera que no ens deixin sentir-nos globalment.

Contacte